O problemă devine importantă și ne atrage atenția atunci când capătă rezonanță la un nivel înalt. Acrofobia este o tulburare de care suferă aproximativ 5% din populația globală, iar numărul femeilor este de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Ea poate fi identificată în cazul în care vă este frică de înălțime adică aveți atacuri de panică atunci când vă aflați într-o încăpere situată la un etaj superior sau evitați călătoriile turistice la munte sau locurile amplasate la altitudini înalte. Teama de înălțime, la fel ca și agoraphobia, vine de la sistemul nervos, de aceea este acceptabilă teoria că se poate dezvolta de la frica de a cădea și de a te lovi.

sursă foto: pixabay.com

Unul dintre dezavantajele acestei frici este faptul că ne limitează de micile plăceri ale vieții, cum ar fi vizita într-un parc de distracții, călătoriile cu avionul, alpinismul sau parașutismul. Lucrurile ar fi mult mai simple dacă lista s-ar opri aici, însă problema este mult mai gravă. Cel ce suferă de acrofobie poate intra în panică chiar și în timp ce se deplasează pe o scară rulantă într-un centru comercial sau servește o cafea la terasa de la etajul doi.

 

Simptomele Acrofobiei:

  • sursă foto: pixabay.com

    Simți nevoia de a merge în ”4 labe”, îngenunchezi sau cobori imediat atunci când te afli la o distanță mare față de sol;

  • Amețești, ai dureri de cap instantanee;
  • Tremuri;
  • Transpiri;
  • Te simți paralizat de frică;
  • Ai palpitații;
  • Simți nevoia să plângi sau să strigi;
  • Trăiești un atac de panică îmbinat cu dificultăți respiratorii;

Conform psihoterapeutului  Petruța Gheorghe, acrofobia poate fi tratată, dar e nevoie să investești mult timp și răbdare. Unul dintre principalele tratamente pentru acrofobie este terapia cognitiv-comportamentală. ”Cu ajutorul acestei forme de terapie sunt folosite tehnicile de comportament care expun individul la situația de care se teme (în acest caz, înălțimile și locurile aflate la mare altitudine). Aceste tehnici pot fi folosite treptat sau rapid, iar pacientul este învățat cum să stopeze situația care îl panichează și cum să redobândească controlul asupra propriilor emoții.”

sursă foto: pixabay.com

Chiar dacă este vehiculată ideea că frica de înâlțime trebuie tratată la înălțime, unii experți consideră că în cazul de față este suficientă și o înscenare virtuală.

Acrofobia poate fi tratată și medicamentos, pe termen scurt, important este ca cel care simte simptomele acestei boli, să se adreseze la timp medicului.

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *