Nu le arunca la gunoi!

 

Așa cum probabil știai deja, medicamentele expirate sunt catalogate ca deșeuri menajere periculoase, din acest motiv este foarte important ca acestea să nu ajungă la gunoi, la toaletă sau în chiuvetă.

Anual, în România, 1500 de tone de medicamente ajung la groapa de gunoi sau în canalizare, de aceea cred că e timpul să aflăm faptul că medicamentele expirate se pot colecta în farmacii, unde vor fi ulterior distruse prin incinerare (acesta fiind unicul mod în care se pot distruge pentru a nu dăuna mediului). Studiile făcute până în prezent spun că efectele produselor farmaceutice expirate ce sfârșesc în natură sunt cel mai bine observate la nivelul mediului și faunei. În timp, medicii au descoperit anumite consecințe care vizează și sănătatea omului.

Cum mă pot afecta medicamentele ajunse la gunoi?

Medicamentele sunt făcute din substanțe chimice care pot ajuta corpul uman, însă nu și mediul. Odată ajunse la groapa de gunoi, ambalajele medicamentelor se vor dezintegra în timp, iar substanțele din care acestea sunt compuse ajung în sol și apă. Problema creată de poluarea cu substanțe chimice provenite din medicamente este mult mai gravă pentru România, deoarece o mare parte din populație încă folosește apă netratată direct din fântâni sau puțuri. Un alt risc îl reprezintă reziduurile aflate în legumele rădăcinoase sau cu frunze, dar și în pește, lactate și carne. Contaminarea mediului cu substanțele provenite din medicamentele expirate poate fi motivul îmbolnăvirilor sau creșterea rezistenței la antibiotice. Cele mai dăunătoare medicamente care ajung în mediul înconjurător sunt antibioticele, antiparazitare, anticancer și medicamentele antimicotice.

Atunci, ce fac cu medicamentele expirate?

Așa cum se arată și în Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și  nr. 962/2009, ”Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”

Ok… și care sunt farmaciile care colectează medicamente?

Am dat un search și am descoperit patru farmacii din cele mai comune unde puteți duce medicamentele expirate pentru a putea fi distruse în siguranță.

  1. Dona
  2. Catena
  3. Sensiblu
  4. Help Net

O altă soluție pentru colectarea deșeurilor, este compania Stericycle Romania al cărei scop este eliminarea deșeurilor periculoase și nepericuloase din sectoarele industrial, veterinar, medical și farmaceutic. Compania oferă și servicii de ambalare, colectare și transport a acestor tipuri de deșeuri atât pentru  firmele mari, cât si pentru cele mici si mijlocii . Sediul central al companiei este în Jilava, Ilfov, iar punctele lor de lucru sunt în Jilava, București, Craiova, Sibiu, Cluj, Pitești, Arad și Oradea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *