Cum am (re)descoperit Oradea de câteva ori

Centrul orașului Oradea

Pentru prima dată am fost în Oradea în octombrie anul trecut și de atunci, mă întorc acolo ori de câte ori am ocazia.

După aglomerația din Cluj și continua mișcare de acolo, Oradea a fost ca o gură de aer proaspăt în liniștea și calmul ei. Ceea ce mi-a trezit interesul față de acest oraș au fost nenumăratele articole care îi descriau frumusețea, dar și pozele pe care le vedeam pe Instagram și îmi stârneau interesul. Recent renovată, Oradea s-a ridicat rapid în topurile naționale și internaționale, iar atunci impulsul meu de a vizita orașul a fost și mai mare.

Așa că am urcat în tren și dusă am fost. Mi-a luat cam 3 ore să ajung de la Cluj până acolo, așa că poate fi o opțiune atunci când vrei să ieși din rutina zilnică, dar nu ai timpul, sau poate răbdarea necesară să faci drumuri lungi. Probabil că trebuie să te documentezi un pic înainte de a alege Oradea, pentru că e un pic complicat să te orientezi în spațiu odată ajuns la gară. În schimb, acolo am mers pentru prima dată cu tramvaiul, fiind și principalul mod de transport din oraș.

Teatrul din Oradea

Ceea ce mă fascinează pe mine cel mai mult la Oradea este zona centrului, plină de mici zone pietonale, care abundă în cafenele mici și drăguțe, dar și multe obiective turistice. Clădirile sunt viu colorate, iar arhitectura păstreaza stilul cu elemente gotice. Noaptea, toate arhitectura se transformă, fiind luminată în culori albastru sau roșu. Neapărat trebuie să te bucuri și de această experiență vizuală.

Palatul Vulturului Negru îți va fura privirea din prima, fiind construi în tonuri neutre, iar odată ce intri, poți găsi o mulțime de cafenele pe toate gusturile. Poți să urci și în Turn, de unde vezi priveliștea orașului sau poți să mergi în Biserica cu Lună, care are o istorie aparte. Pentru a urca în Turnul Primăriei, pregătește-te să urci o groază de scări, însă toată experiența merită din plin. Pe Calea Republicii poți să te odihnești după ce urci în turn, pentru că găsești o mulțime de restaurante și pub-uri. Iar dacă tot vorbim despre mâncare, îți recomand să mergi la cele două localuri de pe Criș: Spoon și Crinul Alb. Iar dacă vrei să ai parte de o experiență istorică, poți merge la Cetatea Oradea, una din cele mai vechi cetăți din țară. Chiar dacă datează din Epoca Medievală, aceasta a fost restaurată în totalitate, iar turiștii se pot bucura de un tur,  trecând de la fresce superbe la statui neobișnuite (grifoni, unicorni, elefanți).

Centrul orașului Oradea

Un local de menționat și de văzut în Oradea este Morrigan’s, unde trebuie să mergi dacă ești un iubitor înrăit de bere. Aici, meniul este sub formă de ziar săptămânal, unde poți găsi scurte notițe lăsate de cei care și-au petrecut timpul acolo. Aceștia pun foarte mare accent pe experiența plăcută oferită clienților lor.

Nu mi s-a părut a fi un oraș mare, în schimb, liniștea acestuia te fascinează. Dacă vrei să scapi un pic de aglomerație și să evadezi altundeva, îți recomand Oradea pentru simplitatea și complexitatea ei în același timp.

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *