De ce să reciclez?

Una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate face omul pentru binele mediului este reciclarea. Prin reciclarea gunoiului de toate zilele putem da naștere altor produse de care să ne folosim. Acest proces nu doar că ajută mediul în care trăim să fie mai curat, ci aduce și importante beneficii asupra economiei.

Odată reciclate, materialele refolosibile pot reduce cu ușurință consumul resurselor naturale de petrol, apă, energie, sau oxigen, spre exemplu:

  1. O tonă de hârtie reciclată poate salva viața a 17 arbori sănătoși care produc pe oră o cantitate de oxigen suficientă pentru 900 de oameni;
  2. Deșeurile biodegradabile (resturi de mâncare, cojile de fructe,legume etc) pot foarte bine să fie transformate în îngrășăminte pentru pământ pentru flori, gazon, spații verzi etc.
  3.  Fiecare tonă de plastic reciclată ajută la economisirea a peste 700 de kg petrol brut; 
  4. O sticlă de plastic reciclată poate ajuta la economisirea energiei pentru funcționarea unui bec de 60W timp de șase ore;
  5. Odată reciclată, folia de aluminiu contribuie la fabricarea diferitelor piese pentru mașini.

Ce se întâmplă dacă nu reciclez?

Ei bine, suntem convinși că vă puneți această întrebare zilnic din cauza comodității. E mult mai simplu să aruncăm tot gunoiul într-un sac și apoi să îl lăsăm la tomberon, însă comoditatea nu este și benefică în cele mai multe cazuri.

În cazul de față, comoditatea ne poate distruge ecosistemul, iar consecințele, chiar dacă nu se remarcă la prima vedere, ele apar odată cu trecerea timpului. Aruncarea gunoiului în mod iresponsabil aduce probleme atât sănătății omului, cât și a animalelor. Arderea plasticului poate elimina substanțe nocive dăunătoare pentru plămâni, iar într-un timp îndelungat poate crea probleme ficatului, rinichilor și sângelui.

De asemenea o mare parte din materialele din plastic care nu sunt biodegradabile ajung în ocean cauzând moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit. Un alt factor important îl reprezintă sticla care face parte din categoria celor mai rezistente deșeuri, prin urmare, odată aruncată la întâmplare aceasta se descompune în cca. 1 milion de ani.

Cum ajut?

Există numeroase metode prin care puteți ajuta la repararea sau înbunătățirea ecosistemului. Un singur om poate face diferența, prin urmare, schimbarea începe cu tine, deoarece nimic nu este mai benefic decât puterea exemplului. Alăturați-vă programelor de reciclare organizate de asociații, mergeți voluntar pentru ecologizarea parcurilor naționale, a pădurilor, sau oferiți ședințe educative copiilor la diverse școli. Acestea sunt doar câteva exemple, însă pe acest subiect vom vorbi mai multe în articolul următor.

Surse: elaman.upb.ro ;   raportaremediu.ro

 

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *