Risipa de mâncare este o problemă întâlnită în fiecare gospodărie (detalii statistice  despre subiect aici). Tot timpul se întâmplă să cumperi mai mult decât ai nevoie, doar în ideea că nu-ți dorești să mergi la piață zilnic. Din păcate nu toată lumea știe cum să păstreze alimentele în așa fel încât acestea să fie mai rezistente, tocmai de aceea vom prezenta câteva modalități simple prin care să poți păstra mâncarea și să nu mai fie nevoie să o arunci.

1. Lista de cumpărături

Chiar dacă pare învechită, lista de cumpărături te poate salva dintr-o posibilă situație de risipă (atât de bani cât și de mâncare). Înainte de a merge la cumpărături e bine să faci o verificare și să treci pe hârtie ce ai nevoie pentru a nu fi tentat să cumperi câte ceva de pe fiecare raion.

2. Temperatura frigiderului

Temperatura frigiderului nu trebuie să fie niciodată sub 0 grade Celsius, dar nici mai mare de 5 grade Celsius. Menținerea temperaturii între 0 și 5 grade Celsius va ajuta alimentele să se mențină mai mult timp proaspete.

3. Ține legumele verzi în contact cu apa

Pentru a evita stricarea legumelor verzi, este recomandat ca acestea să fie ținute în contact cu apa.

4. Laptele poate fi congelat

Nu-și va pierde din proprietăți, iar în cazul în care ai o cantitate mare, poți pune surplusul la congelat, urmând să-l folosești când ai nevoie.

5. Nu arunca ouăle imediat după ce a trecut data de expirare 

Data de expirare marcată pe ouă e mai mult orientativă, în realitate, ouăle pot fi consumate chiar și după 5 săptămâni de la data de expirare. Cel mai bun mod pentru a verifica dacă ouăle mai sunt comestibile este să pui oul într-un bol cu apă, iar dacă acesta se scufundă înseamnă ca încă este bun, dacă stă la suprafață înseamnă că nu se mai poate consuma.

6. Legumele veștejite

Fie că e vorba de morcovi, salată sau broccoli, legumele veștejite pot fi readuse la viață. Tot ce e de făcut este să le pui într-un bol cu gheață, iar în câteva minute acestea își vor recăpăta prospețimea.

7. Poți păstra pâinea proaspătă băgând-o în congelator

Pâinea este un produs pe care îl cumperi destul de des, însă mai există cazuri în care nu se consumă toată, ajungând să se întărească sau să mucegăiască. Pentru a prelungi timpul de consum poți ține pâinea feliată în congelator, astfel când ai nevoie iei câteva felii și le bagi în toaster, setezi timpul și voila, pâine proaspătă ca din cuptor.

8. Despre chipsuri și cum să le păstrezi crocante

Nu tot timpul reușim să mâncăm toată  punga de chipsuri, dar secretul pentru a le putea mânca și mai târziu este să le depozitezi în dulapul din bucătărie, închise cât mai strâns cu un elastic sau un clips. În cazul în care totuși acestea se înmoaie, le poți băga la cuptor sau într-un ambalaj deschis în frigider dar nu lângă mâncare puternic mirositoare. Aceeași regulă se poate aplica și pentru fursecuri sau prăjituri crocante.

9.  Cartofi 

Cel mai bun loc de depozitare pentru cartofi este în cămară, în lipsa uneia, asigurați-va că sunt puși la loc întunecat și rece, dar nu în frigider! În plus, dacă alegeți să cumpărați cartofi nespălați (cu pământ), aceștia vor fi mult mai durabili.

10. Brânza

Pentru a putea fi consumată o perioadă mai lungă, brânza trebuie cumpărată la bucată întreagă, nu pre-tăiată sau rasă. Aceasta se recomandă a se păstra ambalată în frigider. Brânza cu mucegai nobil se păstrează cel mai eficient dacă este învelită în folie sau într-o cutie de depozitare, astfel culturile de mucegai nu se pot răspândi. În cazul brânzei maturate sau semi-maturate este recomandat să fie depozitată în hârtie de patiserie. De asemenea nu se recomandă congelarea, deoarece astfel produsul își pierde din aromă. Dacă brânza maturată tare prinde mucegai, o puteți curăța asigurându-vă că mucegaiul nu s-a cultivat și în interior. Un sfat pentru a menține brânza cât mai mult timp este să nu tăiați coaja brânzei la bucată, deoarece aceasta o protejează împotriva deteriorării.

Ca și poluarea apei sau a solului, risipa de mâncare are aceleași efecte asupra naturii și a omului. Producția de alimente a provocat 30% din totalul deșeurilor alimentare cu impact direct asupra mediului. O soluție pentru a reduce problema risipirii ar fi să cumpărăm cât avem nevoie. Deșeurile alimentare duc la pierderi economice atât guvernelor, cât și gospodăriilor.

Surse: unica.ro, foodwaste.ro, gustos.ro

 

 

 

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *