#despreCluj. Haideți despre cafea să povestim

Câțiva o evită, restul o savurează. Unii o adoră. Mulți o cred o banalitate.

Vorbim despre cafea. Fie că alegi să o savurezi într-o dimineață de decembrie sumbră, în speranța că îți va da energia de care ai nevoie, într-o după-amiază în timp ce cutreieri buleavardul Eroilor sau seara la o întâlnire cu prietenii, cert este că această băutură savuroasă și plină de arome face parte din rutina zilnică a multor oameni. Uneori ademenitoare, alteori necesară, câteodată proastă – cafeaua te poate face să o iubești sau să o urăști. Poți alege să o savurezi într-un local drăguț, liniștit, la masa de la geam sau să o iai cu tine în timp ce te grăbești să ajungi la facultate. O găsești peste tot. Și tocmai pentru că o găsești peste tot, e atât de greu să alegi locul în care să o bei.

Știu că poate părea stupid, însă uneori modul în care te simți în locul unde îți bei cafeaua contează foarte mult. Asta depinde și de atitudinea persoanelor care îți prepară cafeaua, dar și de feeling-ul pe care îl ai după ce ieși pe ușă. Echilibrul dintre gustul cafelei și atmosfera locului este esențial. Acești factori te pot face fie să te mai întorci în acel loc, fie să treci pe alături.

În Cluj, kiosk-urile de cafea și localurile de specialitate sunt destul de multe, așa că ai de unde alege. Eu am mers în nouă dintre ele pentru a putea compara atmosfera locului, modul de deservire și prețul cafelei. Toate dintre aceste localuri sunt diferite între ele, unele sunt considerate locuri de specialitate de preparare a cafelei, iar altele poate nu le-ai observat niciodată în graba zilnică. Câtevadintre ele sunt foarte cunoscute, altele mai puțin. Astfel, am ținut să compar Narcoffee Roasters, Meron, Marabou, Marty Eatery, Starbucks, Tucano, 5 To  Go, Kafea și Eggcetera.

Narcoffee

Pe cei de la Narcoffee Roasters îi găsiți pe bd. Eroilor 49, în incinta la The Office și mai nou la intrarea în Vivo. Este unul dintre localurile din Cluj care fac cafea de specialitate ca la carte, fără alte artificii adăugate și care promit un gust al cafelei inedit. Interiorul abundă în culori maronii și gri, foarte simplu de altfel, dar care îți lasă un vibe plăcut. Cei de la Narcoffee mai au și o selecție de prăjituri, dar și un meniu de brunch. Cafeaua pe care o folosesc este adusă de pe plantații din Africa, America de Sud, America Centrală și Caraibe. Aici este unicul loc în care mi-am savurat cafeaua fără zahăr, iar gustul a fost unul foarte plăcut și fin, ceea ce demonstrează că cei de la Narcoffee chiar pot pregăti o cafea care nu are nevoie de alte artificii.

Meron

 

Cafenelele Meron le veți găsi în 4 locații din Cluj: str. Napoca 3, str. Horea 5, în incinta magazinului Central (parter) și la Platinia. Cred că ei au cea mai mare selecție de băuturi dintre toate cafenelele menționate mai sus. Poți alege între cafea, ceai, o selecție de limonade și smoothies. Scopul lor este promovarea industriei cafelei de specialitate. Peste tot în localurile Meron puteți observa inscripția Coffee as you are, fiindcă sunt foarte focusați pe clienți. Decorul este unul minimalist, cu note de galben, care îți creează impresia unui spațiu foarte cozy.

 

Marabou

O alternativă foarte bună de a-ți bea cafeaua de dimineață sunt localurile tip To Go. Clujul este plin de astfel de locurile de preparare a cafelei, care nu îți iau foarte mult din timp și sunt convenabile. Atât Marabou, cât și 5ToGo sunt localuri cu un vibe foarte hipsteresc și tânăr. Interiorul localurilor este foarte colorat, în tonuri de verde și galben. 5ToGo este localul cunoscut pentru prețul fix al cafelei. Pe cei de la Marabou îi găsiți pe bd. Eroilor 12 sau pe str. Fabricii nr.3, iar pe cei de la 5ToGo pe bd. 21 decembrie sau pe Calea Moților 151, în stație la Agronomia. Recomand 5ToGo pentru cei care iubesc să își bea cafeaua cu sirop. Și cei de la Kafea folosesc conceptul To Go, fiind unul din puținile locuri de lângă campusul Hașdeu specializat în cafea.

 

Marty Eatery

Cei de la Marty Eatery  folosesc amestecul de cafea premium Black Gold din prăjitoria de cafea Olivo, un alt loc cunoscut pentru servirea cafelei de specialitate. Îi găsiți în Piața Unirii nr.14, iar ceea ce vă va impresiona este decorul localului, în culori monocrome, dar cu multe plante și elemente de decor din bucătărie. Totodată, selecția de deserturi oferită de cei de la Marty este foarte bună.

Starbucks este cafeneaua care nu are nevoie de nicio prezentare pentru că numele deja vorbește de la sine. Raportul preț calitate este unul discutabil fiindcă prețurile cafelei sunt cele mai mari din toată lista,din punctul meu de vedere, fiind una din cea mai overrated cafenea din listă,  în schimb este un loc foarte bun unde poți merge dacă vrei să bei o cafea și să lucrezi pe laptop. În Cluj, îi puteți găsi la Iulius Mall, la Vivo și mai nou, în Platinia.

Eggcetera

Eggcetera este unul din puținele localuri din Cluj care se focusează pe conceptul de brunch, oferind o întreagă selecție de preparate pentru mic-dejun, dar și cafea foarte bună. Experiența de care puteți avea parte dacă mergeți la Eggcetera poate fi una foarte plăcută, completată de politețea personalului și de decorul minimalist. Și ei folosesc cafea de specialitate, care este foarte bună la gust și convenabilă la preț.

Cei de la Tucano, în schimb, mi-au furat inima încă cu primul local deschis în Chișinău în 2010, transformat apoi într-o franciză care a ajuns și în România, Cipru, Olanda, Germania, Rusia ș.a. Sunt membri SCA (Speciality Coffee Association), folosind cafea de specialitate 100% Speciality Arabica. Decorul localului îmbină note din mici cafenele de prin toate colțurile lumii, într-un stil inspirat din cultura rock’n’roll și hippie, conturat de culori vii, multe cărți și jocuri de societate, dar și tablouri mari care surprind portretele oamenilor. Ceea ce este de admirat la Tucano este selecția de băuturi speciale pe care o oferă destul de des, cum ar fi cafea cu lavandă, latte cu chili, cu trandafiri sau piper negru, dar și o multitudine de deserturi foarte bune la gust. În Cluj, îi găsiți pe bd. Eroilor 19.

Pentru a ajunge în fața ta, cafeaua trece printr-o adevărată călătorie, din cele mai îndepărtate țări până la barista, care pune toată energia și dragostea pentru ca tu să ai parte de câteva clipe în care să o poți savura.

Totuși, pentru o mai bună sustenabilitate, vă recomand să vă cumpărați un EcoCup, pe care o puteți refolosi. Le găsiți în Cărturești.

 

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *