Ce este gamofobia?

Gamofobia este o patologie care constă în frica de căsătorie. Această fobie nu se referă neapărat la ceremonia festivă, ci la responsabilitățile ce țin de acest angajament. Printre aceste temeri se include, în primul rând, teroarea angajamentului față de o singură persoană pentru tot restul viații. Cei mai vulnerabili în fața acestei fobii sunt bărbații, însă ea poate fi atestată și la un număr destul de mare de femei.

sursă foto: pixabay.com

Care sunt cauzele apariței gamofobiei?

“Fobia de căsătorie poate poate fi rezultatul modului în care persoana evaluează perspectivele în contextul vieţii în doi, ţinând cont de experienţele anterioare, dar poate fi cauzată şi de modelul familial pe care îl are. Ideea de a fi cu o persoană pentru tot restul vieţii lor şi responsabilitatea care derivă din aceasta îi îngrozesc pe cei care manifestă această fobie. Sunt şi persoane care aduc în prezent eşecurile din relaţiile trecute sau din căsătoriile anterioare, când relaţia de cuplu a adus durere şi suferinţă emoţională. Aceste persoane încearcă să se protejeze ţinându-se departe de o situaţie cu potenţial traumatizant. O căsătorie nefericită a părinţilor, o relaţie în care mama şi tatăl nu au ştiut să transmită viitorului adult un model funcţional al vieţii în comun, pot face din copil, un adult gamofob. Ca urmare a unor astfel de situaţii, unele persoane ajung să se teamă că atunci când vor oficializa relaţia de cuplu existentă, căsătoria lor se va înscrie pe aceeaşi traiectorie nefericită”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

sursă foto: pixabay.com

Factori care generează gamofobiei:

 1. Nesiguranța personală
 2. O întâmplare nefericită din trecut
 3. Depresie  lăuntrică
 4. Frământări psihologice
 5. Lipsa încrederii în partener
 6. Lipsa perspectivei pentru un viitor comun
 7. Necompatibilitatea

Simptome:

 1. Teama irațională și neexplicabilă de ceremonia festivă și de angajament;
 2. Evitarea completă a discuțiilor legate de acest subiect;
 3. Agresivitate, atacuri de panică și iritabilitate la gândul sau discuția despre mariaj;
 4. Neputința de a controla propriile sentimente(atunci când vine vorba despre mariaj);
 5. Panică;
 6. Tremur;
 7. Plâns(fără un motiv existențial);
 8. Palpitații;
 9. Respirație grea;
 10. Greață;
 11. Amețeală sau leșin, transpirație și disconfort abdominal.
sursă foto: pixabay.com

 

Tratament

 1. Terapia prin expunere
 2. Terapia de familie
 3. Terapia Medicamentoasă( în cazul în care starea de anxietate, stres, izolare progresează, medicii recomandă administrarea unor medicamente antidepresive care nu provoacă dependență)

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *