Ce este hidrofobia?

Hidrofobia reprezintă frica patologică de apă. Cel care suferă de această fobie este lipsit de marea plăcere a verii –

sursă foto: pixabay.com

bălăceală de dimineața până seară în piscină. De fapt, problema este mult mai mare, frica îți poate pune piedici atât în efectuarea treburilor casnice cât și în ceea ce ține de igiena personală.

De unde poate apărea Hidrofobia?

Conform psihoterapeutului Stefania D. Nita, originea hidrofobiei poate fi foarte îndepărtată. Mai exact, ea poate apărea în stadiul de via­ță in­trauterină.

Este demonstrat că persoanele care au avut o sarcină cu prea puțin sau prea mult lichid amniotic, o sarcină cu risc de pier­dere sau o sarcină supusă unui stres în­delungat din cauza conflictelor apărute în viața viitoarei mame, pot dezvolta copilului frica de apă. De asemenea, ea poate fi provocată și de experiențele trau­matizante, cum ar fi: decesul unei persoane apropiate în urma înecului, arsuri produse prin opărire sau sărituri nereușite într-o piscină.

sursă foto: pixabay.com

Cum putem învinge hidrofobia?

Hidrofobia se poate manifesta sub mai multe forme: de la o simplă neplacere și disconfort, până la frica morbidă. Cu toate acestea ea poate fi învinsă practicând terapia cognitivă și comportamentală. Cursurile de înot supravegheate de un specialist  sunt binevenite, iar discuția cu un psiholog este recomandată, chiar indicată.

 

 

 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *