În fiecare an, românii se confruntă cu aceeași problemă, risipa de mâncare de după sărbători. Fie că a fost Crăciunul, Revelionul, Paștele sau ziua ta de naștere, e aproape imoral pentru români să nu arunci măcar un sfert din mâncarea pe care te-ai chinuit 3 zile să o prepari. 

Lasă să fie, mamă!

Cam acesta e principiul fiecărei familii, mai bine să rămână decât să nu ajungă, Doamne ferește să nu ne săturăm. Nimic de zis, suntem un popor mâncăcios, deși ne poziționăm pe locul 1 în topul sărăciei relative și pe locul 9 în topul risipei alimentare în Europa, nu ne ferim să cheltuim cât ne ține portofelul pe mâncare.

                               

Ministerul Mediului a realizat în 2018 un Plan Național de Gestiune a Deșeurilor din care a rezultat faptul că gospodăriile generează chiar mai multe deșeuri alimentare decât industriile prelucrătoare, comercianții și hotelurile împreună. 1.7 milioane de tone de deșeuri alimentare ies din gospodării, pe când industriile, comercianții și hotelurile sunt responsabile de puțin peste 1 milion de tone.

Concret, în Romania cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populației (circa 49%), acestea fiind urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentației publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), reiese din datele furnizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR). Românii susțin că principalele motive care îi fac să arunce mâncarea la gunoi sunt degradarea rapidă (26%), estimarea greșită a cantității de alimente care se consumă la o masa (21%), dar și cumpărăturile în exces (14%), reiese dintr-un studiu realizat de InfoCons și Asociaţia Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt mâncărurile gătite (25%), painea sau produsele de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).

Acestea fiind spuse, vă recomandăm ca după ce faceți cumpărăturile și vă stabiliți preparatele, să vă interesați și cum trebuie acestea păstrate, sau ce puteți face cu mâncarea ce va rămâne. Dacă considerați că nu găsiți ceva rapid și plăcut, stați aproape și vă vom oferi toate informațiile necesare în articolele ce urmează.

 

 

 

 

Un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *