Să vă povestesc câte ceva despre plastic și ce se poate sau nu se poate face cu dânsul.

În primu’ și primu’ rând, dacă ați observat până acum, cam toate recipientele și produsele din plastic au simbolul triunghiului format din săgeți, despre care știm cu toții că indică faptul că recipientul respectiv este prietenos cu mediul. No, drept să vă zic, nu-i chiar așa. Smecheria stă în interiorul triunghiului, unde este scrisă o cifră de la unu la șapte. Cifra respectivă ajută la indentificarea tipului de plastic, deci dacă citești până la capăt o să faci lumea un loc mai bun!

Acum că te-am făcut curios o să-ți povestesc câte ceva despre plasticele astea în care-ți cumperi apă, mâncare, haine etc.

Simbolul cu nr. 1 – PETE

Adică sticlele din plastic. Dacă aveai impresia că știi totul despre ele, poate că nu știi chiar totul. Deci formula din plasticul folosit pentru pet.uri poate elibera substanțe nocive sau chiar cancerigene dacă recipientele sunt folosite de mai multe ori. În cazul în care ți-ai umplut sticla cu apă a 7-a oară și ți se pare că apa are gust, no, păi acuma știi de ce. Sticlele de plastic sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată, iar mai apoi se reciclează, transformându-se în alte produse.

 

 

Simbolul cu nr. 2 – HDPE

Despre recipientele HDPE spunem numai de bine. Acest tip de plastic este cel mai ușor de reciclat, el regăsindu-se în recipientele produselor de curățat, în jucării și în câteva tipuri de pungi. Ceea ce îl face special este că odată reciclat el poate fi tranformat în mese de picnic sau tomberoane. Formula pentru acest tip de plastic este foarte rezistentă și totodată nu se deteriorează la expunerea la soare.

 

 

Simbolul cu nr. 3 – PVC/V

În categoria 3 se încadrează jucăriile pentru copii, cabluri de calculatoare și altele. Plasticul din care sunt făcute aceste produse este foarte flexibil și moale, iar în același timp și toxic. Produsele făcute din PVC/V eliberează numeroase toxine pe tot parcurul ciclului lor de viață, prin urmare nu se pot recicla, multe nefiind recomandat să le refolosiți.

 

Simbolul cu nr. 4 – LDPE

Ambalajele termoizolatoare, pungile pentru protejarea hainelor, pungile din magazine, unele haine și piese de mobilier, cam toate conțin plastic din categoria LDPE. Este mai puțin toxic decât celelalte, însă nici acesta nu este reciclabil pentru că nu este suficient de rezistent. În schimb puteți refolosi produsele ce sunt marcate cu simbolul nr. 4.

 

 

Simbolul cu nr. 5 – PP

Este acel tip de plastic rezistent la căldură folosit pentru ambalarea alimentelor (pentru menținerea lor proaspecte), pentru capacele bidoanelor, sticle de iaurt și nu în ultimul rând, pentru paie. Toate aceste produse fabricate din PP pot fi refolosite, dar nu toate pot fi reciclate.

 

Simbolul cu nr 6 – PS

Plasticul de tipul PS este folosit pentru pahare și tacâmuri de unică folosință, în cutiile pentru ouă și chiar și în materiale de construcție. Nimic de zis până aici, însă odată expuse la încălzire, pot elibera substanțe nocive. Din acest motiv se recomandă ca produsele din acest tip de plastic să fie evitate în limita posibilităților.

 

 

Simbolul cu nr. 7 – Altele

Produsele însemnate cu cifra 7 conțin plastic obținut din combinarea celorlate tipuri de plastic despre care am povestit, sau din formule mai puțin folosite. Din pricina faptului că nu sunt parte dintr-o categorie anume, reciclarea acestora este mult mai dificilă.

 

 

Surse:  learn.eartheasy.com

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *