„Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

Un bărbat pe nume Ove este o carte frumoasă despre transformările prin care trecem în viață și în modul în care diferite evenimente din viața noastră ne afectează, ne formează și ne fac pe noi cine suntem astăzi. Este o poveste uimitoare despre iubirea adevărată și valorile umane, o poveste ciudată și amarnică, sfâșietoare, dar extrem de amuzantă.

Ne e frică de moarte, dar, cel mai mult, ne e teamă că o să-i lovească pe alții, nu pe noi. Cea mai mare frică e că ne va ocoli. Și o să ne lase singuri pe lume.

Rezumat

Ove este un om bătrân morocănos și simte că nu are de ce să trăiască. După moartea soției sale iubite, Sonja, este singur și vrea să se sinucidă. Ove trăiește cu o rutină strictă și cu un set de credințe în care nu există loc de abatere. În timpul plimbării de dimineață, mereu verifică dacă vreo mașină a fost furată de pe traseul zilnic parcus. El chiar a planificat moartea lui iminentă – toate facturile plătite, abonamentul la ziar anulat, aranjamentele pentru mașina iubită și mobila și pereții camerei acoperite cu cearșafuri, astfel încât să nu murdărească ceva.

Rutina lui este întreruptă atunci când Parvaneh – o femeie însărcinată, refugiată din Iran, și familia ei se mută alături de casa lui Ove. Sosirea ei aduce o schimbare înviorătoare în viața singuratică a lui și îi oferă un motiv de a trăi din nou. În inima romanului, se povestește o copilărie tragică, dar în același timp fericită alături de tatăl său care i-a insuflat cele mai înalte principii de viață și o poveste de dragoste care va atinge miezul inimii tale.

Pentru el totul era alb sau negru. Iar ea era culoare. Toată culoarea lui.

sursă foto: www.inquirer.com

Recenzia 

Fredrik Backman construiește personajul lui Ove piesă cu piesă. La început faci cunoștință cu un Ove nemulțmit, care mormăie sub nas și îi blestemă pe toți de fiecare dată când se confrută cu o schimbare în rutina sa. Cu fiecare capitol te apropii de adevăratul personaj care se ascunde sub exteriorul dur al lui. Pe măsură ce povestea traversează copilăria lui Ove, înțelegi de ce el este genul de om care face multe și vorbește puțin. Puteți să înțelegeți și dragostea lui pentru Sonja, deoarece ea a fost singura care l-a înțeles și l-a prețuit cu adevărat pe Ove.

Cartea este plină de umor. Conversațiile imaginare cu Ernest, pisica lui, care este amuzantă, creează cele mai bune părți ale romanului. Atât Ove, cât și Ernest sunt tovarăși de neevitat care sunt ambii într-o singurătate și în cele din urmă, se salvează reciproc.

Romanul aduce în primul plan singurătatea și cât e de inutilă viața modernă. Obsesia lui Ove pentru ordonare este un apel către o viață nesuferită atunci când toată lumea are un rol de jucat și nu se iau în considerație aparențele. Povestea lui este despre a trata pierderea unei persoane dragi, de a vindeca durerea, de a redescopi și de a permite celorlalți să umple spațiile goale. Poți să-l judeci, poți să-ți dai ochii peste cap, poți chiar să fii supărat pe Ove, dar în mod cert nu poți spune că nu ai avut oportunitatea de a-l înțelege complet.

Este un roman înduioșător, sensibil, plin de comic și inedit. Cartea aceasta te face să apreciezi viața. Pare destul de simplu la început, dar ea este mai profundă pe măsură ce se desfășoară și confirm asta prin larcimile care nu au lipsit în timpul lecturii. O pagină te poate face să râzi în hohote, în timp ce urmăatoarea te poate face să plângi complet random. Recomand cu încredere acest roman uimitor și cartea puteți să o achiziționați de pe elefant.ro la un preț favorbail.

Despre autor

Fredrik Backman este un cronicar suedez, blogger și cel ma bine vândut scriitor. Pe lângă cartea Un bărbat pe nume Ove, el a mai scris Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, Scandalul, Noi contra voastră și unele cărți care încă nu au fost traduse în română. Cărțile sale sunt publicate în mai mult de treizeci și cinci de limbi. Locuiește la Stockholm, Suedia, împreună cu soția și cei doi copii.

sursă foto: fredrikbackmanbooks.com

Un bărbat pe nume Ove (film)

Este un film suedez scris și regizat de Hannes Holm și se bazează pe cartea scrisă în 2012, cu același nume. Rolf Lassgard joacă rolul principal. Filmul a fost nominalizat la șase premii la 51th Guldbagge Awards (ceremonie oficială și anuală de premiere a filmelor suedeze) în 2016 și a câștigat la două categorii. De asemenea a fost nominalizat, la cel mai bun film în limbi străine și la cele mai bune categorii de machiaj și coafură la 89th Academy Awards (ceremonia pentru premierea meritului artistic și tehnic în industria filmului, cunoscută ca Oscars).

2 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *